Beremo skupaj že 25 let

12.1.2024 | 09:00

Beremo skupaj že 25 let
Beremo skupaj že 25 let
Beremo skupaj že 25 let

«Če ne bomo brali, nas bo pobralo.« Tone Pavček

Še je čas, da bralci v Študijski knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu vidijo novoletno drevo in preberejo vsa voščila vseh zaposlenih. Tako so s pozornostjo in dobrimi željami povedali, da jim je mar za bralce in prijazno skrb za nas. Različne zgodbe pletejo na vseh oddelkih, da nas privabijo v to hišo, kjer je poleg knjig še veliko drugih dogodkov in presenečenj.

Vstopite v ta hram knjig in dragocenosti! Ne zavijte mimo!

Branje je težko delo. Mnogi mislijo, da je težje brati te črne vrstice, kot orati njivo. To najbrž drži, če se branja ne naučiš v prvih letih šole. Potem velja le še trening. Za mnoge je to težko in imajo celo življenje težave. Druge pa branje zasvoji in postanejo dobri prijatelji knjig. Taki smo vsi, ki radi beremo in se družimo s knjigami in  bralci. Bralni krožek Beremo z Manco Košir je bil prvi študijski krožek v Univerzi za starejše, takrat Univerzi za tretje življenjsko obdobje. Mentorica krožka Marjana Štern je orala ledino. Zdaj pa je teh krožkov že več, tudi druženj s knjigo ne manjka, v skupini, na potepih, v dvoje ali kar sami. V družbi knjig si vedno dobrodošel in ti nikoli ni dolgčas.

Od leta 2006 Beremo skupaj  članice Univerze  za starejše RIC Novo mesto v  Študijski knjižnici Mirana Jarca. Velika čitalnica nam nudi zavetje, prijazne knjižničarke pa nam pripravijo knjige, ki so načrtovane za prve torke v mesecu. Kar veliko knjig smo prebrale in izmenjale izkušnje in spoznanja ob prebrani knjigi. Veliko različnih izkušenj in različnih sporočil izmenjamo. Še posebno je naše druženje z bralnim krožkom Mi beremo v temi pri Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih. Koliko različnih videnj imamo, čeprav mi vidimo. Vedno bolj se poznamo in uživamo  s knjigami in vsem, kar z njimi doživljamo.

Letošnja prva knjiga je tudi na seznamu knjig za bralno značko za odrasle z ekološko temo. Veliko knjig je bilo v tem seznamu za bralno značko odraslih. To branje za bralno značko odraslih vodi Maja Ivanež in verjetno je vesela, ker se krog bralcev za značko tako širi. Od prvih 11 priznanj jih sedaj šteje že čez sto. Čas za  letošnje branje je potekel in čakamo na sklepno priredite in podelitev bralnih »značk«. To so tematsko in z našim imenom oblikovana  knjižna kazala. Ponosni smo nanje kot otroci, saj so med nami še bralke iz osnovne šole in tudi tiste, ki smo jih k temu spodbujale.

Januarsko branje nas je opomnilo, kako daleč smo že zabredli v svojem prepričanju, da lahko s planetom delamo po svoje. Težko se odpovemo udobju in vedno bolj smo oddaljeni od narave in njenih zakonitosti.

O tem nas je prepričala Jožica Rogina, ko nam je predstavila knjigo Mož, ki je sadil drevesa. Dokaz, da lahko vsak naredi nekaj za ta planet, je sadilec dreves, ki je opuščeno pokrajino zasadil z drevesi. Opozorila nas je tudi na knjigo  Boštjana Videmška Plan B, ko je dobro spoznal nekatere države, kjer že delajo veliko za čisto okolje. Posebno pa nas je navdušila še s knjigo Skrivno življenje dreves. Vsaka stvar ima svoj pomen in namen v naravi in vse je odvisno od nas, kako to sprejmemo in čuvamo. Nismo dobri gospodarji zaupane zemlje. Smo pa slabi učenci, zato nas narava opomni in pouči. Letošnja ujma nas je ujela in vzela svoj davek. Pozabili smo na zaščito in dobili račun.

To srečanje bralnega krožka Beremo skupaj je bilo prvo v tem letu, tudi posebno zaradi podarjenih knjig naše darovalke Rezke Povše Čarobnost trenutkov. Prijetno pa sta nas presenetili knjižničarki Maja Ivanež in Evelina Smuk s kavo, čajem  in piškoti. Počutile smo se prijetno, domače, saj nam knjižnica predstavlja zavetje in prostor za uživanje. Njuna pozornost nas je ogrela za cel dan. Hvala jima za prijetno presenečenje!

Pridite med nas tudi vi in uživajte v pogovorih o knjigah. Knjige so res najboljše družba in vedno dostopne. Ob njih spoznavamo drug drugega in svet je zato tudi lepši.

Zapisala Lizika Vardijan, animatorka branja in prenašalka bralnega virusa v bralnem krožku Beremo skupaj RIC Nov mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava