DL: 4. Festival ajdovih jedi - Na njivah in mizah vse več ajde

15.1.2024 | 13:40

Zali Pungeršič je rado prisluhnilo staro in mlado pri pripravi slanega ajdovega zdroba.

Zali Pungeršič je rado prisluhnilo staro in mlado pri pripravi slanega ajdovega zdroba.

Nekaj članic društva z ajdovimi jedmi na odprtju razstave, ko jim je  čestital tudi župan Občine Šmarješke Toplice Marjan Hribar, dogodek pa  je popestril bogat kulturni program.

Nekaj članic društva z ajdovimi jedmi na odprtju razstave, ko jim je čestital tudi župan Občine Šmarješke Toplice Marjan Hribar, dogodek pa je popestril bogat kulturni program.

Cvetka Lavrič

Cvetka Lavrič

Mesne jedi z ajdo

Mesne jedi z ajdo

Občinstvo na prireditvi ob odprtju razstave v HŽD, v prvi vrsti tudi župan Marjan Hribar

Občinstvo na prireditvi ob odprtju razstave v HŽD, v prvi vrsti tudi župan Marjan Hribar

Ajdova torta

Ajdova torta

Članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev so v Hiši žive dediščine pripravile 4. festival ajdovih jedi. Ker vedo, kako zdrava je ajda v naši prehrani, se trudijo ljudi k temu spodbuditi z ajdovimi jedmi, ki so postale kar nekako njihov zaščitni znak.

V prvi vrsti je to vinjevrška pogača iz ajdove moke in z orehi, ki jo že leta pečejo po receptu predsednice Betke Verščaj. Prvo so pripravile leta 2008 in z njo navdušile, tako da vinjevrška pogača ne manjka na nobeni prireditvi v kraju.

Sicer pa se da iz ajde, ki je nekoč veljala za živilo revežev, delavcev in kmetov, danes pa je hrana za ozaveščene ljudi, pripraviti res marsikaj, ali kot pravi Betka Verščaj: »Zdaj že vemo, česar dolgo nismo, da se da pri skoraj vseh sladicah belo moko zamenjati z ajdovo moko.«

Okrog dvajset članic društva je tokrat pripravilo kar 50 najrazličnejših jedi iz ajde, slanih in sladkih. Kot pove predsednica društva, so se sodelujoče izkazale z inovativnostjo, in tako so vsako leto na ogled in kasneje v pokušino kakšne nove jedi, ne le tiste, ki so jih pred tremi leti zbrale v knjižici receptov Jedi iz ajde.

OD TORT DO NARASTKOV

Pripravile so različne vrste ajdovega kruha, zapečeno ajdovo kašo, zelenjavne zrezke z ajdovo kašo, slan ajdov narastek, ajdove krapce s skuto in ajdovo kašo, mesno rulado z ajdovo kašo, ajdov štrukelj s suhim mesom, ajdov namaz s hrenom, skuto iz ajdove kaše s čičeriko, gobe in ajdovo kašo v solati pa ajdovo torto s čokoladnim ledom, ajdovo rulado s smetano, ajdovo pito z jabolki, bizeljsko ajdovo potico, ocvirkovo ajdovo potico itd.

Razstava ajdovih jedi je bila prava paša za oči, kasneje pa so uživale tudi brbončice obiskovalcev, saj so vse ajdove jedi lahko okušali.

SILVA 11 JEDI, ANICA 9

Med pridnejšimi članicami društva sta zagotovo Silva Marzel in Anica Kopina. Silva je pripravila kar enajst jedi, med drugim tri vrste ajdovega kruha brez dodatka bele moke (s semeni, z ajdovo kašo in z orehi), ajdove miške, kanelone, palačinke, baklavo z nadevom z orehi, čokolado in ajdovo kašo, sacherjevo torto, mafine … »Moj užitek je peka, če le imam koga, ki potem to okuša,« se nasmeje Silva, ki v glavnem peče iz domače moke iz Košakovega mlina.

Anica pa je tokrat pripravila devet jedi: kruh, polžke z ajdovo kašo, ajdov kruh z ajdovo kašo in kvasom, piščančje zvitke z ajdovo kašo in peso, nadevane telečje in svinjske prsi, medenjake, gibanico, tris zavitkov iz vlečenega ajdovega testa: jabolčni, skutni, borovničev zavitek, in slane pečene ajdove štruklje z rdečim zeljem in ajdovo kašo. Vedno rada poskuša kaj novega in zagotovo bo tako tudi prihodnje leto, pravi Anica.

ZALINE AJDOVE KOKICE

V Društvu podeželskih žena in deklet Bela Cerkev so še kako ponosni, da je v njihovih vrstah Zala Pungeršič, zmagovalka kuharskega šova MasterChef Slovenija 2023, ki je povabila v društveno kuhinjo na kulinarično delavnico in prikazala pripravo jedi iz ajdovega zdroba v slani različici, v kombinaciji z zanimivimi dodatki: rdečo peso, sirčkom, ocvirki, za piko na i je dodala limonin sok, muškatni orešček in še kaj.

Okuševalci so bili navdušeni. Zala je pripravila tudi ajdove kokice, ki jih je dobro imeti v shrambi kot hrustljavi element – pripravila jih je iz ajdove kaše, seveda na dovolj visoki temperaturi.

Zala je povedala, da ajdo rada uporablja v kulinariki, ker je zdrava. Kupi jo v mlinu Košak, saj prisega na lokalno pridelano hrano. Zdi se ji, da je ajda postala bolj modna in mnogi jo uporabljajo. Sama je odkrila ajdov zdrob. »Hitro je pripravljen, z njim se da dobro delati, ker vse okuse potegne vase. Mogoče so slane in sladke različice,« je povedala.

VSE VEČ AJDE

Da je ajda vsestranska v uporabi zlasti zaradi svojih zdravilnih lastnosti, je na predavanju povedala Cvetka Lavrič, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetiji iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto.

Poudarila je zlasti bogatost z vlakninami in antioksidanti, kakovostne beljakovine in škrob. Ajda je brezglutenska in niža holesterol, torej je primerna tudi za bolnike s celiakijo, sladkorno boleznijo. »Zato je pomembno, da ajdo veliko bolj uvrščamo v svojo prehrano,« pravi.

V zavodu spodbujajo zlasti njeno ekološko pridelavo, je pa razveseljujoče, da se vse več naših kmetov odloča za setev ajde. »Opažamo, da je ajda tudi pogosteje na naših jedilnikih. Zdrave so zlasti stare tradicionalne jedi, kot so ajdovi žganci, ajdova kaša, pa tudi novejše jedi, denimo za zajtrk ajdovi kosmiči,« pove. Pohvali inovativnost članic belocerkovškega društva s predsednico Verščaj na čelu, ki jih zna spodbujati in motivirati.

Članek je bil objavljen v novembrski tiskani številki Dolenjskega lista

Besedilo in fotografije: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava