90 let Majde Rataj z Otočca

15.1.2024 | 14:10

Slavljenka s hčerko Majdo

Slavljenka s hčerko Majdo

Majda Rataj z Otočca je v decembru 2023 praznovala visok življenjski jubilej, 90. rojstni dan. Prav na njen rojstni dan jo je obiskal predstavnik KORK Otočec in ji zaželel zdravje in dobro počutje. Voščil ji je tudi v imenu novomeškega župana Gregorja Macedonija.

Majda se je rodila 23. decembra 1933 v Herinji vasi pri Otočcu. V družini šestih otrok je bila peta po vrsti. Živ je še njen mlajši brat Milan, ki jo z veseljem obišče. Poročila se je 12. aprila 1958 z Jožetom Ratajem iz Šentpetra. Ko sta se poročila, sta nekaj let živela na Mali Loki pri Trebnjem, potem sta se selila na grad Mirna kot podnajemnika. Na Mirni sta si zgradila hišo, a moževa velika želja je bila, da se vrne v svoj rojstni kraj Šentpeter ob reki Krki, saj je bil navdušen ribič. Parcelo je mož dobil od svojih staršev, kjer sta si leta 1970 zgradila hišo. Majda je bila zaposlena v Zadrugi, kjer je opravljala fizično delo, delala je po njivah na Trški gori, Bajnofu, Strugi, sadila sadno drevje in trte. Tudi njen mož je bil najprej zaposlen pri Zadrugi, nato pri Novogradu in nazadnje pri Cestnem podjetju. V zakonu sta se jima rodile tri hčerke Jožica, Majda in Mojca, prvi in peti otrok sta jima umrla na porodu. Po rojstvu Jožice je Majda zaradi bolezni hčerke ostala po 14-ih letih zaposlitve doma, gospodinjila in skrbela je za dom in družino. Z možem sta se ukvarjala tudi s kmetijstvom. Redila sta pet glav živine, imeli so ovce, koze, prašiče. Ko je zbolel še mož, sta postopno prenehala tudi s kmetijstvom. Mož ji je umrl pred devetimi leti, hčerka Jožica pa pred enim letom. Majda živi pri hčerki Majdi in njeni družini v stanovanjski hiši, ki sta jo zgradila z možem, hčerka z družino pa je poskrbela tudi za obnovitev.

V pogovoru smo obujali spomine iz preteklosti. V veliko veselje so ji bila dela na njivi, rada je tudi gospodinjila in kuhala. Še pred dvema letoma je kuhala za vso družino. Rada je pela in plesala. Še danes rada poslušala narodno-zabavno glasbo po televiziji. Počuti se še kar dobro, le slabše sliši in pri hoji si pomaga s palico. Vprašala sem jo o receptu za dolgo življenje. Nasmehnila se je in odgovorila, da je to dobra volja. Pri hrani ni izbirčna, rada je vse in rada hrano tudi poskusi: pice, hamburgerje. Upokojena je po možu. Osrečujejo jo vnukinja Sara in vnuka David ter Jaka in pravnuka Ožbej ter Urban. Bili so dolgo časa naročniki Dolenjskega lista, sedaj ga prebere le občasno.

Želimo ji še veliko zdravja in moči.

Helena Murgelj

Galerija

_Rataj (1)
_Rataj (2)
_Rataj (3)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava