DL: Zakaj spremembe NUSZ - Zdaj pošteno do vseh občanov

28.2.2024 | 14:40

Zoran Leko (levo) in Gregor Zorko sta na seji predstavila Spremembe in dopolnitve Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Šmarješke Toplice. (Foto: L. M.)

Zoran Leko (levo) in Gregor Zorko sta na seji predstavila Spremembe in dopolnitve Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Šmarješke Toplice. (Foto: L. M.)

V občini Šmarješke Toplice sprejeli spremembe in dopolnitve odloka o NUSZ, zdaj so vpisane tudi zidanice, vinotoči in vinske kleti – Pregledali so stanje in ga aktualizirali – Tri skupine – Zbure ostajajo v 2., Orešje pa v 3. kategoriji

Občina Šmarješke Toplice do pred kratkim ni imela ustrezne pravne podlage za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) za zidanice, vinske kleti in za vinotoče, ki jih je dovoljeno graditi na površinah razpršene poselitve na vinogradniških območjih.

»Občina je tem lastnikom že zdaj nadomestilo skladno z zakonom zaračunavala – osnovna je dostopnost vode, elektrike in ceste –, tako da se zanje ne bo nič spremenilo. Stvari le niso bile eksplicitno zapisane v odloku,« pove župan Marjan Hribar.

A želeli so jih urediti, zato so svetniki na občinski seji konec lanskega leta soglasno sprejeli spremembe in dopolnitve Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Šmarješke Toplice.

Kot je povedal Zoran Leko, skrbnik za NUSZ za sedem dolenjskih občin, med drugim tudi za šmarješko, je bil ta popravek nujen, da bi se izognili primeru, kot se je zgodil v sosednji, šentjernejski občini. Tam sta se dva lastnika zidanic pritožila na odločbo o odmeri in na sodišču zmagala, ker v občinskem odloku niso imeli pravne podlage za odmero nadomestila za zidanice, vinotoče in za vinske kleti – pisalo je le za stanovanjske in počitniške objekte. Seveda so to potem v odloku popravili. »Ljudje so na splošno neverjetni v iskanju lukenj v zakonih oz. da se izognejo plačilu davkov,« pove Leko.

OSTAJAJO TRI SKUPINE

V šmarješkem odloku pa gre še za spremembe območij za posamezna naselja oziroma vasi v občini Šmarješke Toplice. Kot pove Gregor Zorko, strokovni sodelavec za investicije in projekte na občini, so pregledali vse podatke, ki vplivajo na to kategorizacijo, ki izhaja še iz časa, ko je bila zdajšnja šmarješka občina še del novomeške. Od takrat pa se je marsikaj spremenilo.

»V zadnjih letih napredujemo pri gradnji komunalne infrastrukture celotne občine in kar nekaj naselij je bilo deležnih številnih vlaganj in so zdaj lepo urejena. To so npr.: Žaloviče, Vinica, Dolenje Kronovo, Spodnja Družinska vas. Da vse občane postavljamo na neka skupna izhodišča, smo pripravili posodobljen sistem uvrščanja 24 naselij v tri kategorije opremljenosti,« pove župan.

Ključno merilo za uvrstitev posameznega naselja v posamezno kategorijo so bili zlasti dostopnost oz. razvitost celotne infrastrukture, oddaljenostjo do trgovine, šole, zdravstvenih storitev in avtoceste, pregledali so vasi glede demografskih podatkov itn. »Med drugim je bil predlog, da naredimo le dve kategoriji, a ko smo vse preučili, smo ugotovili, da je prav, da ostanejo tri, saj so razlike znotraj občine še vedno velike,« pove Zorko.

KATERE SPREMEMBE

Nadomestilo bo torej nekoliko višje za lastnike nepremičnin, ki so po novem uvrščene v bolje opremljeno območje. »Prav je, da izenačimo vse občane in da vsi, ki imajo zgrajeno vso komunalno infrastrukturo, plačajo približno enako nadomestilo,« meni župan Hribar.

In katere vasi so doživele spremembe? Iz 2. v 1. kategorijo so uvrstili Dolenje Kronovo, Spodnjo Družinsko vas in Gorenjo vas pri Šmarjeti, iz 3. v 2. kategorijo pa vasi Drago, Vinico pri Šmarjeti in Žaloviče.

Podžupan Franc Anderlič se je oglasil, da predlagane spremembe za Zbure, od koder prihaja tudi sam – naselje so nameravali premestiti iz 2. v 1. kategorijo –, niso primerne, saj v zadnjem obdobju ni bilo tam prav nič narejenega, ravno tako za vas Orešje, ki naj bi se iz 3. premaknila v 2. skupino, saj še vode menda nimajo povsod. Svetniki so sledili temu predlogu in tako Zbure ostajajo v 2. kategoriji, Orešje pa v 3.

Članek je bil objavljen v januarski tiskani številki Dolenjskega lista

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava