DL: O bazni postaji v zvoniku cerkve, grobninah pokojnih duhovnikov in vzdrževanju defibrilatorjev

10.3.2024 | 17:30

Valvasorjeva knjižnica Krško z zvonikom kapucinske cerkve v ozadju (Foto: arhiv DL; B. B.)

Valvasorjeva knjižnica Krško z zvonikom kapucinske cerkve v ozadju (Foto: arhiv DL; B. B.)

Zaradi morebitnega sevanja bazne postaje v zvoniku kapucinske cerkve zaskrbljeni stanovalci starega mestnega jedra, obiskovalci Valvasorjeve knjižnice in starši otrok, ki obiskujejo vrtec

Na zadnji seji občinskega sveta Mestne občine Krško v starem letu je bilo v ospredju sprejemanje proračunov za leti 2024 in 2025, ki so ju svetniki po maratonski razpravi srečno spravili pod streho, že pred tem pa so, kot je v navadi, nanizali cel kup vprašanj in pobud, pri čemer velja pripomniti, da je bila točka tokrat zaradi predvidene proračunske debate omejena na eno uro. Iz te povzemamo nekaj razprav.

Boštjan Pirc (SLS) je povedal, da so na svetu zavoda Valvasorjeve knjižnice obravnavali informacijo, da želi Telekom postaviti bazno postajo v zvoniku kapucinske cerkve. O tem vodstvo knjižnice ni bilo uradno obveščeno. Zanimalo ga je, ali je informacija o tem resnična, kako se je odločalo o tej lokaciji, kajti v neposredni bližini je poleg knjižnice tudi enota krškega vrtca in veliko prebivalcev starega mestnega jedra. Ljudje imajo pomisleke in strahove glede sevanja bazne postaje, je dejal Pirc in opozoril, da je v prostorskem aktu krške občine zapisano, da je za gradnjo bazne postaje mobilne telefonije treba izdelati strokovno oceno z izračunom sevalne obremenitve izbranega sistema, da sevanje ne bo negativno vplivalo na vplivno območje.

»Ali je bila takšna ocena narejena in kje jo je mogoče videti? Ali ne bi bilo treba o tem uradno obvestiti Valvazorjeve knjižnice in tudi okoliških prebivalcev?« je vprašal Pirc in dodal, da Krčani predlagajo, da se taka bazna postaja postavi zunaj mestnega jedra, kjer ni prebivalcev in vrtca, npr. v cerkvi sv. Rozalije nad starim mestnim jedrom.

Milena Perko Bogovič (SDS) je na predlog občanov predstavila izziv v zvezi, kot je dejala, z našimi »moralnimi« načeli. »Gre za plačevanje grobnine pokojnih duhovnikov, ki so pokopani na pokopališčih v naši občini. Župnija Brestanica je prejela v podpis pogodbo, s katero jo Kostak zavezuje k plačilu najema grobnega prostora za tri klerike.« Spomnila je, kakšne tematske zgodbe se uveljavljajo na kulturni in gospodarski dediščini rajhenburških trapistov, in dala pobudo, da se iz proračuna MO Krško zagotovi »tistih nekaj sto evrov« za plačilo grobnine duhovnikov na vseh pokopališčih v občini.

Janja Starc (Obrtno-podjetniška lista) je vprašala, ali so na MO Krško začeli kakršne koli postopke za umeščanje nove čistilne naprave, o čemer so na njeno pobudo sprejeli sklep na prvi izredni seji občinskega sveta MO Krško. Dala je tudi pobudo, da bi ustrezno uredili križišče v Leskovcu pri Krškem, na cesti z Mladinskih delovnih brigad proti Veliki vasi, pri kapelici, kjer je »križišče zelo nepregledno, sploh če prihajaš iz Veniš«. Tam se je nedavno zgodila huda prometna nesreča s smrtnim izidom.

VZDRŽEVANJE DEFIBRILATORJEV

Ivanka Černelič Jurečič (samostojna svetnica) ni bila zadovoljna z odgovorom občinske uprave glede vzdrževanja defibrilatorjev v občini. Ali so ti pravilno vzdrževani ali ne? Glede tega bi se lahko zgledovali po Občini Ajdovščina, ki ima celo skrbnika za te naprave, je menila.

»Občani so mnenja, da je po krajih ob praznikih izobešeno skromno število državnih in občinskih zastav, ter predlagajo, da bi bile v središčih KS izobešene zastave vse leto, kot imamo to lepo urejeno v Podbočju,« je še povedala. Predlagala je tudi, da bi ob snovanju novih športnih objektov razmislili o umeščanju športnih objektov in dejavnosti tudi za starejše generacije, kot so balinanje, pikado in bovling, ki niso samo šport, ampak pomenijo tudi medgeneracijsko druženje. »Seveda se ne smemo primerjati z bovlingom v Sevnici, prav pa bi bilo, če bi našli tudi takšne vsebine,« je pripomnila Ivanka Černelič Jurečič. Že na prejšnji seji je omenila znesek okrog 4.530 evrov, ki ga je dobilo društvo za organizacijo prireditev ob letošnjem občinskem prazniku na ploščadi pred Kulturnim domom, in prosila, da se »razkrije, čemu je bil namenjen ta znesek«.

Janez Barbič (SLS) je dal pobudo glede ureditve ceste in za gradnjo mostu v vasi Slivje, s čimer bi se izboljšala tudi prometna varnost.

Članek je bil objavljen v januarski tiskani številki Dolenjskega lista

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava