PD Krka Novo mesto praznuje 110-letnico

12.3.2024 | 12:15

Anton Progar in Boštjan Grobler

Anton Progar in Boštjan Grobler

Člani Planinskega društva Krka Novo mesto so 7.3.2024 na rednem zboru članov pričeli z obeležbami 110-letnice.

Že običajni kulturni program pred samim začetkom seje zbora je bil tokrat ''malo drugačen''. Njihovemu povabilu sta se odzvali Neža Ovniček in Lina Judež, učenki 5. razreda OŠ Stopiče. Obe sta v skupini Pohodniki, interesne dejavnosti, ki poteka na šoli in od tu izhaja povezava med obema organizacijama. Solo oz. v duetu sta na harmoniki enkratno, kot že uveljavljeni izvajalki (čeravno ju prof. Matej Jenič poučuje od lani) predstavili sedem pesmi, več kot petdeset prisotnih pa jima je navdušeno ploskalo za vsako od njih, ki so prisotne ''popeljale'' z dolin v hribe in zopet nazaj. Kar nekaj ponudb je, da jima ne bo potrebno nositi harmonike na Triglav, kjer bosta zaigrali Oj Triglav moj dom!

Zbora so se udeležili podpredsednik Planinske zveze Slovenije in mnogo predsednikov oz. predstavnikov Planinskih društev, med njimi tudi PD Vrlovka s Hrvaške. Dnevni red zbora članov je bil običajen, s poudarkom na preostalih obvezah velike investicija v njihovem domu Pri Gospodični na Gorjancih. Finančno stanje je bilo prikazano kot zelo ugodno, predvsem zahvaljujoč finančni pomoči nekaterih podjetij pa tudi varčevanju v društvu.

Kaže, da bo tudi sodelovanje med vsemi tremi novomeškimi planinskimi društvi v prihodnje še bolj razvejano.

Tokratni zbor je prva od prireditev društva, s katerim obeležuje svoj jubilej. Vročili so kar nekaj društvenih priznanj, med katerimi še posebej izstopa plaketa društva kot najvišje. Zbor je z njo podelil naziv častni član Rozaliji in Rudiju Skobe, ki sta že več kot 40 let izredno aktivna v društvu, še posebej pa pri organiziranju planinstva in varovanju narave na dolenjsko-belokranjskem območju ter v organih Planinske zveze Slovenije. Oba sta prejemnika društvenih, najvišjih priznanj PZS in državnih odlikovanj. Slovenski naravovarstveniki in planinci; sta tudi aktivna vodnika z vsemi licencami, so ponosni, da sta v njihovi sredini.

Zbor članov za najvišje zasluge v delu društva lahko podeli naziva častni član in častni predsednik. Na tem zboru sta se zakonca Skobe kot častna člana pridružila častnemu predsedniku Antonu Progarju.

Naslednji dogodek posvečen jubileju društva bo odprtje tematske razstave v aprilu v prostorih Krke d.d., njihovega generalnega sponzorja. Tradicionalni spominski pohod dne 15.8.2024 pa bo pri koči Pri Gospodični na Gorjancih popestren s priložnostnim programom, zato pričakujejo množično udeležbo.

Pripravil: Tone Murgelj
Foto: Foto Life Marko Klinc s.p.

Galerija

Krka PD (1)
Krka PD (2)
Krka PD (3)
Krka PD (4)
Krka PD (5)
Krka PD (6)
Krka PD (7)
Krka PD (8)
Krka PD (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava