DL: Junak dneva - Alojz rešil deklico

5.4.2024 | 14:30

Alojza Radovana sodelavci poznajo kot skromnega, vestnega in kolegialnega sodelavca. (Foto: Arriva Slovenija)

Alojza Radovana sodelavci poznajo kot skromnega, vestnega in kolegialnega sodelavca. (Foto: Arriva Slovenija)

Voznik šolskega avtobusa podjetja Arriva Alojz Radovan v hladnem jutru pomagal nezavestni deklici na postajališču – Takoj poklical reševalce in ji med čakanjem zagotavljal osnovno oskrbo

Bilo je proti koncu januarja. Tistega ponedeljka je termometer kazal pošteno pod ničlo, tam okoli minus pet, šest stopinj Celzija. Voznik šolskega avtobusa podjetja Arriva Slovenija Alojz Radovan iz Šentjerneja je med prevozom otrok v Osnovno šolo Stopiče ob pol sedmih zjutraj kot navadno pripeljal na postajališče v Jurni vasi in se nepričakovano znašel v položaju, ki je zahteval takojšnje in odločno ukrepanje. Na tleh je namreč ležala nezavestna deklica, ki jo je na videz poznal, saj je kolikor toliko redno hodila na avtobus.

Skočil je iz avtobusa in brez oklevanja deklici priskočil na pomoč. »Zame je bilo pomembno samo to, da ji čim hitreje pomagam. Bila je povsem neodzivna, preveril sem srčni utrip in dihanje. Tam je bil še deček, ki mi je povedal, da je pravkar padla v nezavest. Ker ni bila poškodovana, sem jo obrnil na bok in ji omogočil, da je dihala. Pokril sem jo še s svojo bundo, da se ne bi podhladila, in poklical novomeške reševalce. Ti so prišli res hitro, prej kot v desetih minutah. Deklico, ki je bila še vedno neodzivna, so odpeljali v bolnišnico,« je dogodek opisal Radovan, ki se je nato vrnil k svojemu običajnemu delu. Akcija je bila uspešna, saj je deklica čez nekaj dni znova prišla na šolski avtobus.

Dodal je, da je v takšnih trenutkih hitro ukrepanje ključno in da je naloga vseh, da pomagamo človeku, ki je v težavah. »Tako da sem storil samo to, kar bi morali vsi,« je bil skromen. Znova se je tudi izkazalo, kako pomembno je, da poznamo temeljne postopke oživljanja in prve pomoči. Nikoli ne veš, kdaj boš lahko nekomu rešil življenje.

V podjetju Arriva Slovenija so poudarili, da je voznikova odločnost imela ključno vlogo pri reševanju tega izrednega dogodka. »To srčno dejanje nas spomni, da se junaki v vsakdanjem življenju skrivajo med nami. Spomni nas, kdo so. Gre za ljudi, ki se znajo v kritičnih trenutkih odločno odzvati in pomagati sočloveku. V imenu celotne skupine Arriva se iskreno zahvaljujemo vozniku za njegovo pogumno dejanje, ki je šlo iz običajnih nalog in postalo vir navdiha za vse nas. Hvala, Alojz!« so zapisali.

Članek je bil objavljen v februarski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava