DL: Zaradi nagajanja bi odškodnino - Tožili bodo Košljarja

6.4.2024 | 18:30

»Bila bi slaba praksa, če ne bi zaščitili svojega interesa,« pravi šmarješki župan Marjan Hribar. (Foto: L. M.)

»Bila bi slaba praksa, če ne bi zaščitili svojega interesa,« pravi šmarješki župan Marjan Hribar. (Foto: L. M.)

Občina Šmarješke Toplice in investitorji zoper podjetnika Boštjana Košljarja pripravljajo odškodninsko tožbo za povzročanje namernega zastoja v naložbi – Odškodninski znesek še ni znan – Nepovratna sredstva še mogoča?

Afera cona v Dolenjem Kronovem, ki je v občini Šmarješke Toplice izbruhnila jeseni 2022, tik pred lokalnimi volitvami, še ni končana. To pove že pogled na prihodnjo Turistično-gospodarsko cono (STGC) Kronovo v bližini avtoceste, saj ta tudi v začetku leta 2024 še vedno ne deluje, čeprav je skoraj popolno komunalno opremljena in bi lahko zaživela že pred letom dni ali še prej.

Župan Občine Šmarješke Toplice Marjan Hribar pove, da investicije še niso povsem zaključili, saj bi radi izkoristili vse možnosti za pridobitev zunanjih virov financiranja, sicer pa so tik pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja. »Okoli dva milijona evrov smo vložili v komunalno opremljanje, na razpisu za cono pa si zdaj obetamo milijon evrov evropskih sredstev. Vlogo smo že oddali in čakamo na odgovor,« pravi Hribar. 

Občina je zaradi zapletov s podjetnikom izgubila že obljubljenih 1,6 milijona evrov nepovratnih sredstev za komunalno opremljenost cone.

OB VELIKO DENARJA

Vse se je zapletlo, ko je občina zaradi spora z Avtoprevozništvom Boštjan Košljar, ta je eden izmed investitorjev v coni, izgubila že obljubljenih 1,6 milijona evrov nepovratnih sredstev za komunalno opremljanje cone. Ker se je domači podjetnik čutil izigranega pri pridobivanju zemljišč v coni in tudi pri prodaji neke druge občinske parcele, ki mu je bila obljubljena, a nato prodana drugemu, se je odločil za umik že danega soglasja za služnostno pogodbo, ki je bila pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja, in za javno razkritje spornih poslov. Govoril je o preprodaji parcel po višjih cenah in celo o »izsiljevanjih v mafijskem slogu«.

Cona v Kronovem je že skoraj dokoncno komunalno opremljena in tik pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja. (Foto: L. M.)

Cona v Kronovem je že skoraj dokoncno komunalno opremljena in tik pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja. (Foto: L. M.)

Občina Šmarješke Toplice je do pravnomočnega gradbenega dovoljenja za cono pozneje vseeno prišla, a ne pravočasno, in priložnost za znatna nepovratna sredstva so konec leta 2021 splavala po vodi.

NAGAJANJE V ŠKODO VSEH

»Zadnja tri leta imamo le eno težavo. Eden izmed lastnikov v prihodnji coni se je odločil, da bo povzročal škodo sebi in drugim kolegom podjetnikom. Uporablja vsa pravna sredstva, da nam škodi, a na vseh postopkih so njegove pritožbe padle. Poskušal je minirati gradbeno dovoljenje za cono z navedbo, da ni podal soglasja, kar ne drži, saj ga imamo notarsko overjenega in vpisanega v zemljiško knjigo. Gre za pritlehno politično nagajanja na škodo vseh, najbolj podjetnikov, ki čakajo na investicijo. Občina pa je s tem izgubila možnost pomembnega sofinanciranja. Za cono smo imeli pridobljena vsa potrebna dovoljenja, ki so bila tudi večkrat predmet raznih inšpekcijskih postopkov,« pripoveduje župan Hribar. Prepričan je, da o oškodovanju Občine Šmarješke Toplice ni dvoma, da je bila zaradi namernega nagajanja povzročena finančna in gospodarska škoda, zato namerava občina skupaj z nekaterimi gospodarskimi družbami v coni, ki so utrpele škodo, zoper podjetnika vložiti odškodninsko tožbo.

KOLIKŠEN ZAHTEVEK?

Avtoprevoznik Boštjan Košljar očitkov in napovedane tožbe ne komentira. (Foto: L. M.)

Avtoprevoznik Boštjan Košljar očitkov in napovedane tožbe ne komentira. (Foto: L. M.)

Odškodninski zahtevek po županovih besedah še ni znan in pripravljen. »Ta trenutek še ne morem oceniti, o kakih višinah govorimo. Elementi za odškodnino pa so jasni – nepridobljena sredstva, ki bi nedvomno bila, o tem smo prepričani. Če nam zdaj uspe pridobiti maksimalen znesek na razpisu za opremljanje cone, to je milijon evropskih evrov, bo odškodninski znesek seveda toliko nižji,« doda.

Za tožbo, za katero je po besedah Hribarja pobuda prišla od podjetnikov, so se odločili tudi zato, »ker bi bila slaba praksa, če ne bi zaščitili svojega interesa. Vse v coni smo delali prav, ne le v času mojega vodenja, ampak vse od leta 2012, ko je dobra ideja dobila realne osnove. V ta projekt je bilo vloženega veliko dela, še preden sem postal župan. Prav je, da se spomnimo tudi teh stroškov in dela občine. Odškodninska tožba naj bo tudi v poduk vsem, da se podobne pravne manipulacije ne bi več dogajale.«

Kot glavni argument za tožbo župan izpostavi še, da je podjetnik želel v zameno, da umakne vse pritožbe, od občine pravno pridobiti denarno nadomestilo, »kar pa je že predmet kazenske prijave.«

Hribar še pove, da se je za pridružitev k odškodninski tožbi odločila večina izmed 13 lastnikov zemljišč v coni. Gre za podjetnike, ki imajo skupaj v lasti 95 odstotkov cone, pove župan.

Za komentar dogajanja smo zaprosili tudi avtoprevoznika Boštjana Košljarja, a nam je skupaj s partnerico Alenko Butara povedal le, da ga v zadevi zastopa odvetnik in da na vprašanja za javnost ne bo odgovarjal.

Članek je bil objavljen v februarski tiskani številki Dolenjskega lista

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava