DL: Grad Mirna v angleških rokah - Speča lepotica se prebuja

21.4.2024 | 18:50

Notranjost mirnskega gradu (foto: R. N., arhiv DL)

Notranjost mirnskega gradu (foto: R. N., arhiv DL)

Za nakup gradu Mirna se je močno ogrel kupec iz Anglije, ki je zanj že vplačal varščino – Spečo lepotico prodaja Mehičanka Tatiana Rodriguez Anderson, ki je grad kupila leta 2020 – Župan upa, da bo novi lastnik še nadgradil delo dr. Marina

Vse kaže, da bo grad na Mirni, ki velja za enega najlepše prenovljenih kulturnih spomenikov srednjeveške arhitekture na slovenskem ozemlju, dobil novega lastnika. Župan Mirne Dušan Skerbiš pravi, da se je zanj močno ogrel kupec iz Anglije, njegove besede pa je potrdila tudi Barbara Hočevar, lastnica nepremičninske agencije Pikado Real Estate, ki grad prodaja.

»Potencialni investitor se resno zanima za nakup mirnskega gradu; varščino je že vplačal,« je prejšnji teden za Dolenjski list povedala Hočevar, ki pa o drugih podrobnostih, dokler posel ni sklenjen, ni želela govoriti.

Mirnski grad, ki se bohoti na vzpetini nad ribnikom, je na osnovah nekdanjega halštatskega gradišča najverjetneje nastal proti koncu 11. stoletja; v pisnih virih je prvič omenjen leta 1165. Med drugo svetovno vojno so ga požgali, po vojni večkrat minirali in skoraj povsem porušili. V precej slabem stanju, v ruševinah, ga je leta 1962 v 99-letno v uporabo dobil dr. Marko Marin, dolgoletni profesor za gledališko zgodovino na ljubljanski Akademiji za radio, film in televizijo, doma iz Gabrovke. Obnovi tega gradu je posvetil pol stoletja svojega življenja, dela in ogromno denarja. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je po tako imenovanem Jazbinškovem zakonu postal tudi lastnik gradu, ki je kmalu dobil še eno ime – Speča lepotica.

Okoli dr. Marina se je zbrala skupina ljudi, predvsem domačinov, ki so gradu hoteli vdahniti življenje in ustanovili celo društvo Speča lepotica. Pravzaprav je vsa dolina skupaj z lastnikom dihala za dan, ko bi obnovljeni grad odprl svoja vrata. Najprej Občina Trebnje, nato pa Občina Mirna sta prek javnih razpisov namenjali denar za obnovo, zvrstilo se je precej dogodkov, na katerih so zbirali denar za obuditev Speče lepotice.

Grad Mirna je eden najstarejših gradov v Sloveniji in eden najlepše  prenovljenih kulturnih spomenikov srednjeveške arhitekture na slovenskem  ozemlju. (Foto: R. N., arhiv DL)

Grad Mirna je eden najstarejših gradov v Sloveniji in eden najlepše prenovljenih kulturnih spomenikov srednjeveške arhitekture na slovenskem ozemlju. (Foto: R. N., arhiv DL)

Ko je dr. Marin leta 2015 umrl, je Speča lepotica globoko zaspala, tudi istoimensko društvo je prenehalo delovati. Številni so mislili, da bo dr. Marin grad zapustil občini, a odločil se je drugače in lastnica je postala njegova polsestra Marija Kerševan, ki je skupaj z možem Sergejem leta 2020 grad, za katerega je bila izklicna cena 800.000 evrov, prodala Mehičanki Tatiani Rodriguez Anderson.

Njo je o nakupu prepričal Kailash Kokopelli, zvočni terapevt, multiinštrumentalist in umetnik nemškega rodu, ki je imel vizijo, da bi na gradu potekale izobraževalne, raziskovalne in druge dejavnosti na področju zdravljenja z zvokom. A grad nikoli ni zaživel, kot je bilo predvideno, vzrok za to pa gre iskati tudi v pandemiji koronavirusa, saj so bile takrat občinske in državne meje kar nekaj časa zaprte.

OBISKOVALCEV KAR PRECEJ

Speča lepotica je tako ponovno pristala na trgu, na katerem išče novega lastnika. Izklicna cena za nakup gradu, v katerega je Tatiana Rodriguez Anderson tudi nekaj vložila, je znašala 1,6 milijona evrov. Po besedah Barbare Hočevar je bilo zanj v zadnjih letih kar precej zanimanja. Mirnski župan je od občanov že nekajkrat slišal, zakaj ga ne kupi občina. A zanjo bi bil to prevelik finančni zalogaj, poleg tega so zdaj prioriteta drugi projekti, kot so: dokončanje obvoznice, gradnja vrtca in nakup čistilne naprave. Skerbiš ob tem dodaja, da so se tudi pri njem oglasili številni potencialni kupci. »Obiskovalcev je bilo kar veliko. Grad so si ogledovali ljudje iz Amerike, Avstralije, Kanade, Rusije, Češke, Avstrije, Nemčije, Anglije in verjetno sem še kakšnega izpustil,« pravi Skerbiš. A najbolj se je za nakup zanimal gospod srednjih let iz Anglije, ki mu je jeseni župan razkazal grad, pa tudi druge znamenitosti Mirnske doline.

Izrazil je tudi zanimanje za nakup občinskih zemljišč ob gradu. Občina je konec decembra objavila javno zbiranje ponudb za prodajo teh zemljišč, ki v skupni velikosti merijo nekaj manj kot 12.500 kvadratnih metrov, cena pa je znašala dobrih 300.000 evrov. »Omenjeni gospod je za nakup teh zemljišč že vplačal varščino, ki znaša 30.100 evrov. To je še en dokaz, da gre za resnega kupca, ki ima vizijo razvoja gradu; menda naj bi v njem potekale tudi različne izobraževalne delavnice,« pravi Skerbiš.

Veseli ga, da bo grad najverjetneje že kmalu dobil novega lastnika. Upa, da bo ta nadaljeval delo dr. Marina in da se Speča lepotica enkrat dokončno prebudi.

Članek je bil objavljen v februarski tiskani številki Dolenjskega lista

(Pripis uredništva: Po zadnjih informacijah naj bi Anglež svoje načrte razkril na novinarski konferenci v aprilu ali maju.)

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava