DL: Zmagala na natečaju založbe - Ula Bratkovič mlada pisateljica leta

4.5.2024 | 11:00

Ula Bratkovič (druga z desne) in z njo mami Lidija, ati Matic in sestra Ajda (druga z leve) ter Petra Škarja in Jon Kanjir (Foto: M. L.)

Ula Bratkovič (druga z desne) in z njo mami Lidija, ati Matic in sestra Ajda (druga z leve) ter Petra Škarja in Jon Kanjir (Foto: M. L.)

Ula Bratkovič, učenka Osnovne šole Jožeta Gorjupa, je s knjigo Lepo spi, lepotec zmagovalka natečaja Mladi pisatelji – Jon Kanjir: Njena zgodba izstopa – Odslej natečaj vsako leto

Ula Bratkovič iz Kostanjevice na Krki, 13-letna učenka 8. razreda kostanjeviške Osnovne šole Jožeta Gorjupa, je zmagovalka natečaja Mladi pisatelj leta 2023 pri Založbi 5KA. Knjigo z naslovom Lepo spi, lepotec je s predstavnikoma založbe nedavno javno predstavila v šoli.

Na predstavitvi ji je ravnateljica šole Melita Skušek čestitala z besedami: »Draga Ula, neskončno sem bila vesela zate. Zakaj? Zato, ker vem, da si že s prvimi besedami v vrtcu zastavila svojo ustvarjalno pot, ker vem, da želiš v tem, v čemer si najboljša, še napredovati, ker vem, da imaš talent, pogum, in ker verjameš vase in vate verjamemo tudi vsi drugi – družina, tvoji učitelji in prijatelji. /…/ Ponosni smo nate in verjamemo, da se boš nekoč v spomin naše kulturne šole zapisala kot tvoji znani predhodniki – pesnik (tudi prozaist in slikar) Jože Cvelbar, slikar (tudi kipar) Jože Gorjup in naš nekdanji ravnatelj Vlado Smrekar. /…/ Danes je zate prvi dan neke nove pomladi. Iskrene čestitke!«

Kot sta povedala predstavnika založbe, ustanoviteljica Petra Škarja in Jon Kanjir, ki je urednik otroške literature, je na natečaj prispelo okrog 100 besedil. Založba je izbrala tri in od teh izdala prvo kot tiskano knjigo, besedili, ki sta se uvrstili na drugo in tretje mesto, pa kot digitalni knjigi.

Po besedah Petre Škarja so mladi morali napisati vsaj 40 Wordovih strani dolgo zgodbo, s pisavo 12, brez posebnih robov. Zgodba mora imeti pozitivno sporočilo. »Tista besedila, v katerih je bilo polno negodovanja in ‘jamranja’, predvsem pa grdega govorjenja čez starše in učitelje, sva preprosto izločila. S tem sva želela mladim pokazati, da ko pišeš, imaš vpliv in tudi odgovornost. Eno od meril natečaja je bogat besedni zaklad, pri čemer je Ula resnično izstopala,« je povedala.

Kot je dejal Jon Kanjir, je bilo med prejetimi zgodbami veliko res dobrih, vsebinsko zanimivih in odlično strukturiranih. »Ampak Ulina je res izstopala. Vrstni red se je tako sam postavil. Njena zgodba je izstopala in naju je oba poklicala,« je rekel.

»Knjigo sem pisala od maja do oktobra. Naporno ni bilo, razen na koncu, ko sem bila pod nekakšnim pritiskom, ali mi bo sploh uspelo. Nisem pričakovala zmage, sem se je pa zelo razveselila,« je povedala Ula, ki je med vrstniki izjemno priljubljena zaradi svoje prijaznosti in pripravljenosti pomagati.

V Ulini knjigi iz dnevniških zapiskov spoznavamo najstnico Tino ter razmišljanja in čustvovanja mladih, ki jim poletje za vedno spremeni življenje.

Natečaj Mladi pisatelj leta bo založba po tokratni prvi izvedbi razpisala vsako leto.

Članek je bil objavljen v februarski tiskani številki Dolenjskega lista

N. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava