DL: Prehod je le za pešce, ne kolesarje

21.10.2015 | 14:50

Ilustrativni fotografiji

Ilustrativni fotografiji

DL: Prehod je le za pešce, ne kolesarje

Jože iz okolice Novega mesta nas je poklical zaradi incidenta, ki ga je imel 26. junija ob 11.20 na prehodu za pešce izpred tovarne Krka v Novem mestu s kolesarjem. Vozil je iz smeri Novega mesta in zavijal desno proti veterini, kolesar pa je pripeljal iz smeri Ločne. Kolesarja je že prej presenetil voznik avtomobila, ki je speljal s parkirišča pri Krki. Ker zato ni mogel neovirano zapeljati s pločnika po prehodu za pešce, se je kolesar razburjal in ni gledal, kam pelje, zato ga je še enkrat presenetil naš bralec. »Vozilo sem ustavil največ pol metra na prehodu za pešce. Če se ne bi ustavil, bi prišlo do nesreče,« je povedal in dodal, da je sopotnica kolesarju pokazala, da njegovo ravnanje ni bilo v redu, nakar se je kolesar ustavil. »Kazal je znake, da bi se tudi fizično spopadel,« je povedal o razburjenem kolesarju. Jožeta je dogodek močno pretresel. »Lep čas nisem prišel k sebi,« je povedal. Da nas pokliče, se je odločil, da bi opozoril tako kolesarje, ki tako ravnajo, kot organe nadzora, naj take zadeve nadzorujejo in tudi ukrepajo, da se takšne stvari ne bi več dogajale. »Zanima me, ali kolesarji vedo, da je to prehod za pešce in ne za kolesarje,« se je vprašal. Kolikor mu je znano in misli, da predpise kar dobro pozna, lahko kolesarji prehod za pešce prečkajo samo kot pešci, kar pomeni, da kolo potiskajo ob sebi in ne da ga vozijo. »Drugače je seveda, če je poleg prehoda za pešce še kolesarska steza. Vendar pa so tam smeri določene in lahko pričakuješ, iz katere bo prišel kolesar,« je dejal. Kolesarjem bi rad tudi povedal, da prehod za pešce ni prostor, kjer bi lahko »guncali afne« in se izživljali, policiste pa vprašal, ali takšne zadeve nadzorujejo.

Na Policijski upravi Novo mesto, kjer smo preverili, kaj pravi zakon o kolesarjih in prehodih za pešce in ali take zadeve posebej nadzorujejo in kršitelje kaznujejo, so nam potrdili, da ima naš bralec prav. In še več. »Tam, kjer ni kolesarke steze, kolesar vozi po cesti in na pločniku nima kaj iskati,« je povedala predstavnica za odnose z javnostmi Alenka Drenik. Glede nadzora nad tovrstnimi kršitvami pa je povedala, da nadzorujejo vse kršitve cestnoprometnih predpisov vseh udeležencev v cestnem prometu, v okviru tega pa opravljajo tudi nadzor nad kolesarji in pešci, pri čemer se policisti o kaznovanju oz. višini kazni odločijo na kraju prekrška glede na njegovo težo.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista, 16. julija 2015 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

21.10.2015+5     + (5)     – (0)     Oceni Starostnica 

Sem starostnica. Na poti iz mesta na ločensko pokopališče hodim po skrajno desni strani pločnika, po katerem tudi vozijo kolesarji. Včasih mi pozvonijo, da jih slišim, velikokrat ne. Bojim se, da se mi bo kdo od njih zaletel v hrbet, če bom malce skrenila na levo stran pločnika. Prosim pešce, naj opozarjajo kolesarje, kje je njihovo mesto za vožnjo.

22.10.2015Oceni Tečnoba 

Nadzorujejo, nadzorujejo.... Nikoli jih ne vidim ob konicah pri avtobusni postaji ali na izhodu iz Šmihelskega mostu, kjer je v konicah vedno kaos, "pridni" vozniki pri rdeči rinejo v križišče in blokirajo vozne pasove...

23.10.2015Oceni pešec 

Kolesarji so v Novem mestu, zaradi nekaj njihovih aktivnih predstavnikov, dobili tudi kakega objestnega člana, ki si po svoje predstavlja pravice kolesarja na in ob cesti. Na Kandijski že imajo prednost pred vozniki, kot si je razlagati po prometnih znakih. Na pločniku pa je vsekakor bolje biti previden, kot tvegati nalet kolesarja, ki ne spoštuje pravila: "tam kjer ni kolesarske steze, kolesar vozi po cesti" in NE po pločniku !

25.10.2015Oceni bibaleze 

Res so nekateri kolesarji "objestni" kot da so sami na cesti predvsem pa GLAVNI! Tudi jaz sem enkrat naletela na takega kolesarja ki je "žugal" z rokami,sploh ne pogleda ne levo ne desno če sploh lahko varno prečka cesto! Kje so za take policaji?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava