DL: Sebastjan Popelar slika kar z vinom, tudi s cvičkom

27.8.2023 | 12:00

Sebastjan Popelar na razstavi vinorelov v Novem mestu

Sebastjan Popelar na razstavi vinorelov v Novem mestu

Slakov vinorel in Slakova vitica s Trške gore

Slakov vinorel in Slakova vitica s Trške gore

Cvičkovi spominki – tudi za pokušino!

Cvičkovi spominki – tudi za pokušino!

Popelarjevi obeski iz trte

Popelarjevi obeski iz trte

Cviček ni le gastronomska, ampak tudi turistična znamenitost Dolenjske. Med zanimive cvičkove spominke sodijo tudi t. i. vinoreli vsestranskega posavskega likovnega ustvarjalca in rokodelca Sebastjana Popelarja.

Ljubiteljski likovnik, ki je samouk in je po poklicu lesarski tehnik, prihaja s sevniškega konca, in čeprav počne marsikaj zanimivega, je v zadnjem času poznan predvsem po posebnih slikah, vinorelih.

Kot pove že ime, gre za posebno tehniko slikanja, podobno akvarelu, a z vinom, in ta ga je povsem prevzela.

»Začel sem pred kakimi tremi leti, najprej z refoškom, s katerim so mogoči kontrasti, potem pa sem poskusil še z drugimi vini: modro frankinjo, metliško črnino in seveda s cvičkom. Z belimi vini ne gre. Slikanje s cvičkom daje manj izrazite barve, se jih pa da dobiti z več nanosi – za večji učinek jih je potrebnih tudi po pet, šest,« pove Sebastjan Popelar, ki slika samo z vinom, vodo doda le za prehod oz. odtenke, ki jih potrebuje. Posebnost njegovih vinorelov so vinske vitice z istega kraja, od koder je vino – doda jih k sliki.

VINSKA TRTA

»Nagovorila me je vinska vitica. Prezrta, a nujna, da se trta vzpne, da gre proti svetlobi in novemu ciklu naproti. Eleganca in edinstvenost oblik vitic, ki si jih že dolgo ogledujem, sta me očarali in v nekem trenutku sem jih želel izpostaviti. Tako sem jih uokviril in združil z likovnimi podobami v tehniki vinorela. Še več, želel sem si, da so vitica, podoba poleg nje in vino kot slikarski medij v sorodu. Da izhajajo z istega kraja. Tako je vzniknil sklop miniatur, ki jim ne zmanjka novih in novih motivov. Privlačni so tisti oblegani in rodni ter na drugi strani motivi poslednjih lupin starih zidanic, ki jih vztrajno golta čas,« razlaga Sebastjan Popelar.

Slika na akvarelni papir, motive pa dobi v naravi, kamor se običajno poda s fotoaparatom.

SLAK IN CVIČEK

Med 19 vinoreli, ki so jih postavili na ogled na razstavi ob letošnjem Festivalu cvička v TIC-u Novo mesto, so bili zlasti zanimivi njegovi spominki Lojze Slak – Slakova vinska vitica s Trške gore, torej slika oz. vinorel znanega slovenskega muzikanta. Motiv je umetnik našel kar v sliki na spomeniku Slaku na Trški gori. Zanimivo je tudi, da je godec upodobljen s svojim, Slakovim cvičkom. Izdelek tako izpostavi vitico in z njo Lojzeta Slaka kot ambasadorja in ljubitelja cvička, vinske trte in Trške gore.

To je tudi eden od 12 izbranih cvičkovih spominkov. Drugi Popelarjev cvičkov spominek je Vitica v okvirju – Trška gora, ravno tako unikatno umetniško delo v tehniki vinorela, kjer je vitica izbrana iz vinogradov na Trški gori; tretji pa obesek oz. magnet Obrazi trte – Trška gora. Obesek in magnet sta ustvarjena iz lesa odslužene vinske trte. Gravura z motivom Trške gore je ročno barvana, kar daje izdelku dodatno vrednost, saj je vsak unikaten in neponovljiv.

UNIKATNA DARILA

Popelar je vesel, da so njegovi vinoreli tako lepo sprejeti, ljudje so navdušeni in mnogi jih izberejo za res izvirno darilo ob rojstnih dnevih prijateljev, sorodnikov.

Strast do ustvarjanja je umetnika že zdavnaj pripeljala do naročnikov, znan je po pripravi osebnih, poslovnih in protokolarnih daril in spominkov. Njegova dela – slike, risane razglednice, ure, družabna igra mlin, svečnik iz lesa vinske trte, trta z obrazom, zračne line, voščila, čestitke in drugo – so našla dom že na mnogih koncih sveta. Ustvarja v različnih tehnikah: grafit na papir, akril na platno in papir, suha barvica, oglje, mešane tehnike, dela s fasadnimi barvami na zid itd.

ODNOS DO DEDIŠČINE

V vseh Popelarjevih unikatnih izdelkih je začutiti njegov posebni odnos in ljubezen do naše dediščine. Navdihuje ga podeželsko okolje, od koder črpa materiale, oblike in barve. Njegovi izdelki nosijo v sebi pečat dediščine krajev, kjer ustvarja. Z njegovo interpretacijo dediščina dobiva novo vlogo in v sodobne prostore vstopa kot okras.

Popelar je prejel že vrsto nagrad in priznanj za pripravo samostojnih razstav in sodelovanje na skupinskih razstavah. Bil je nosilec naziva ambasador kulture in častni gost gradu Sevnica za leto 2011/2012, je ustanovitelj galerije toplART, ki je pred desetletjem delovala pod Simončičevim toplarjem na Bistrici pri Šentrupertu. Idej mu je zmanjka.

12 CVIČKOVIH SPOMINKOV

V TIC-u Novo mesto, kjer je mogoče dobiti vse tri Popelarjeve cvičkove spominke, je še devet spominkov, ki so jih izbrali na pomladanskem natečaju Zavoda Novo mesto.

To so: cvičkovi grisini avtorja Herba Gallus, Stanislav Bregar; cvičkov zdriz (žele) Turistično-kulturnega društva Trškogorsko srce iz Novega mesta, ki je prispevalo še majico s cvičkovim verzom; ekocviček z medom Čebelarstva Košale iz Šmarjeških Toplic; hišna omaka iz raške č’bule s cvičkom Zavoda Dobrote Dolenjske iz Trebnjega, ki je prispeval še hišno cvičkovo sol in hišni cvičkov liker; ter cvičkov sok Kmetije Karlovček iz Šentjerneja, ki je tudi avtorica sadnega usnja s cvičkom.

Kot pravi direktor zavoda Aleš Makovac, s spominki oblikujemo svojo identiteto, da vemo, kdo sploh smo, zato so potrebni. »Pomembno je, da pokažemo nekaj, kar nas najbolj predstavlja. In to nam uspeva,« je prepričan.

Članek je bil objavljen v junijski tiskani številki Dolenjskega lista

Besedilo in fotografije: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava