DL: Kdaj trgovski center? Bo prišel Jager?

18.9.2023 | 14:40

Nov sodoben trgovski center naj bi zgradili južno od občinske stavbe, ob državni cesti v Šmarjeti. (Foto: L. M.)

Nov sodoben trgovski center naj bi zgradili južno od občinske stavbe, ob državni cesti v Šmarjeti. (Foto: L. M.)

V šmarješki občini pogrešajo večjo prodajalno z živili – Z OPN rezerviran prostor južno od občinske stavbe – Bo prišel Jager? – Pogovori z lastniki zemljišč – Od lani v Šmarjeti tudi ni kmetijske zadruge – Občani imajo obljub dovolj

V občini se že od njenega nastanka govori, da je v njej nujna večja živilska prodajalna, ki je zdaj ne premorejo. V občinskem središču imajo le manjšo Mercatorjevo trgovino, v Šmarjeških Toplicah pa manjši Tuš. A dolgo se ni zgodilo nič.

Zdaj pa se v občinskem središču menda v letu in pol obeta nov moderen trgovski center. Stal naj bi ob glavni cesti v Šmarjeti, takoj za družbenim domom in občinsko stavbo. Kot pove župan Občine Šmarješke Toplice Marjan Hribar, je po načrtu OPN južno od občinske stavbe predviden večji trgovski center, za katerega imajo potencialnega vlagatelja. Šlo naj bi za slovensko družinsko trgovsko podjetje Jagros iz Rogaške Slatine, prepoznavno pod imenom Trgovine Jager.

»Lastniki zemljišč so v pogovorih z njim in so tik pred sklenitvijo soglasja. V pogovorih smo si zadali časovnico, to je 18 mesecev. V tem času bo občina uredila potrebno komunalno infrastrukturo, križišče, pločnik, meteorne vode, skupaj z Direkcijo za infrastrukturo – ker gre za državno cesto – pa tudi pločnik in kolesarsko povezavo od središča Šmarjete proti severu, torej proti Zburam,« je pred časom povedal Hribar.

Župan dodaja, da bo v Šmarjeti nastal moderen trgovski center na približno tri tisoč kvadratnih metrih tlorisne površine in da bo šlo za živilsko in tehnično trgovino.

V občini Šmarješke Toplice imajo zdaj le manjšo Mercatorjevo trgovino v Šmarjeti in manjšo Tuševo trgovino v Šmarjeških Toplicah.

NI KMETIJSKE ZADRUGE

Od trgovca Jagra smo želeli izvedeti podrobnosti, za kakšno naložbo bo šlo in kdaj bo izvedena, a nam je Boštjan Jager, odgovoren za stike z javnostjo, povedal, da še niso tako daleč, da bi lahko odgovorili na naša vprašanja. »Šele v uvodnih pogovorih smo, iz katerih se lahko kaj izcimi ali pa tudi ne.«

Občani upajo, da bodo pogajanja uspešna. Zdaj v glavnem nakupujejo v večjih trgovskih središčih v Novem mestu, Krškem oziroma tam, kamor se vsakodnevno vozijo v službo, seveda pa mnogi hodijo v domače trgovinice.

Težava je za starejše in tudi za kmete, saj v Šmarjeti že od lanske jeseni ni več Kmetijske zadruge Trebnje, ki se je izselila iz kraja. Občina je odkupila njihovo celotno parcelo in stavbo, v kateri naj bi med drugim nekoč delovala waldorfska šola, zanimanje za najem je tudi pri občanih, pove župan, a o tem bo v prihodnosti odločal občinski svet.

OBČANI: LE OBLJUBE

Občani imajo obljub o novi trgovini dovolj. Upokojenec Jože Perše iz Gorenje vasi pri Šmarjeti jasno pove: »Nova trgovina je nujno potrebna. Mercatorjeve trgovine v Šmarjeti ne obiskujem. Občasno grem v Tuš v Šmarjeških Toplicah, redno pa hrano nakupujem v Novem mestu. Občani zelo pogrešamo tudi nekdanjo kmetijsko zadrugo. Tam so kmetje kupovali mineralna gnojila, gradbeni material in drugo, zdaj pa morajo v Novo mesto za navaden vijak, žebelj, hrano za nesnice in podobne stvari. Nov trgovski center nujno potrebujemo, bojim pa se, da ga še lep čas ne bo. Jager že tri mesece kupuje zemljišče v Šmarjeti, vse naj bi bilo dogovorjeno, pogodb pa od nikoder. V Šmarjeti veliko obljubljamo, uresničimo pa malo.«

In kaj pravi večji kmet Alojz Jeglič iz Orešja pri Šmarjeti? »Res že dolgo čakamo na novo večjo trgovino, živilsko, saj zdaj v glavnem hrano kupujemo v Novem mestu, in tudi kmetijsko. Odkar v Šmarjeti ni več zadružne trgovine, kmetje hodimo po potrebno v sosednjo škocjansko občino ali še kam dlje. Nujna bi bila trgovina z repromaterialom, sicer pa motike, sadik, škropiva, gnojila in podobnih stvari ne potrebujemo le kmetje, ampak tudi vrtičkarji in drugi. Resnično upam, da se govorice o novem trgovskem ponudniku pri nas čim prej uresničijo,« pove Jeglič.

KAJ PA V CONI?

V preteklosti se je večkrat slišalo tudi, da bo novi trgovski center stal v Turistično-gospodarski in storitveni coni Dolenje Kronovo. Župan Marjan Hribar na to odgovarja: »Zasebni vlagatelji se spogledujejo z različnimi razvojnimi projekti, mi kot občina le spremljamo predloge. Pojavljajo se različne ideje, možnosti so, a naša naloga je cono čim prej pripeljati do uporabnega dovoljenja.«

Članek je bil objavljen v julijski tiskani številki Dolenjskega lista

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava