DL: Jure Kure - Upošteval je nasvet prijateljev

9.11.2023 | 14:40

Jure Kure ter njegova zavidanja vredna zbirka medalj in pokalov (Foto: M. G.)

Jure Kure ter njegova zavidanja vredna zbirka medalj in pokalov (Foto: M. G.)

Ni ga Belokranjca, ki ne bi poznal nadvse prijaznega in odkrito srečnega Jureta Kureta iz Dolenjih Radencev, rokodelca in športnika z veliko začetnico. Ko ga je leta 2012 bolezen pošteno udarila, je naredil to, kar večina v teh trenutkih ne bi bila zmožna. Ni obupal, ampak je popolnoma spremenil življenjski slog in se lotil konjička, ki se ga drugače ne bi.

Tako je že nekaj časa je izvrsten rokodelec in od letos tudi prejemnik certifikata Kolektivna blagovna znamka destinacije Bela krajina. Njegove lesene sklede in kuhinjske deske iz obkolpskega lesa so unikatni izdelki. Jureta tokrat predstavljamo kot športnika. Več kot 40 let je neutrudni borec za zelenimi mizami, namizni tenis je njegova ljubezen od majhnih nog. Dolga leta je bil gonila sila »pingpong« kluba v Ogulinu, ki mu je pomagal iz četrte v drugo hrvaško ligo. Leta 2002 je bil soustanovitelj NTK Bela krajina in po tem tudi udeleženec dveh svetovnih veteranskih prvenstev na Švedskem in v Nemčiji, balkanskega prvenstva v Bolgariji, nosilec odličij s sindikalnih iger.

Ko je leta 2012 izvedel, da boleha za Parkinsovo boleznijo, je izgubil službo in se znašel na razpotju. »Prijatelji iz črnomaljskega kluba so me rinili. Jure, ne odnehaj, igraj še naprej. Nikar se ne predaj. Upošteval sem jih,« se mogoče najpomembnejše življenjske odločitve spominja Jure, med prijatelji kar Jurček. Kmalu je postal član kluba, ki združuje igralce s Parkinsovo boleznijo, in se znašal v državni reprezentanci. Lani je slovenske barve zastopal na svetovnem prvenstvu v Pulju, letos pa se vneto pripravlja za prvenstvo, ki bo v kratkem na Dunaju*. »Pričakujem uvrstitev od 3. do 8. mesta, vse drugo pa štejem za neuspeh,« je povedal o ciljih. Kaže, da je pred nastopom v mestu na modri Donavi že v pravi formi, saj je na zadnjih tekmah vedno segel visoko, prejšnji teden pa je pometel s konkurenco na prvenstvu v Varaždinu, ko je osvojil zlato kolajno. Skupaj s pokali in z drugimi priznanji jih je tako v 40 letih zbral kar 231.

Članek je bil objavljen v septembrski tiskani številki Dolenjskega lista

*Prvenstvo je medtem na Dunaju že bilo, od 25. do 30. septembra. V konkurenci dvojic se je Jure Kure pomeril v mešanih dvojicah (soigralka je bila Slovenka Janja Brinar) ter v navadnih dvojicah (soigralec je bil Nemec Peter Niemann). V obeh kategorijah je bil končni dosežek 3. mesto v skupini, kar ni zadostovalo za preboj v naslednji krog tekmovanj.

V tekmovanju posameznikov se je v skupini A pomerilo 70 tekmovalcev, kjer je Jurij Kure z odlično igro zasedel med 5. in 8. mestom v tolažilni skupini.

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava