VIDEO: Zgodba beguncev, ki so bežali pred komunizmom

9.11.2023 | 13:30

Predstavitev knjige v Sodražici

Predstavitev knjige v Sodražici

Na začetku letošnjega septembra smo na Študijskem centru za narodno spravo predstavili knjižni prvenec Mire Kosem z naslovom POZDRAVLJENA, ZEMLJA. Knjiga, ki je izšla v založbi Mladika, govori o bogati življenjski poti v Sodražici rojene Mire Adamič. Mirin oče je leta 1945 sledil valu beguncev, ki so se v strahu pred komunizmom umaknili iz Slovenije.

Iz taborišča na Koroškem se je preselil v Cleveland (ZDA), kjer so se mu po desetih letih pridružili žena in štirje otroci. Mira se je kmalu vključila v slovensko skupnost in se poročila z Marjanom Kosmom. Z možem sta bila dejavna člana skupnosti in sta veliko prispevala k njeni rasti.

Po prerani moževi smrti je Miro pot vodila do Pavla Borštnika, s katerim sta se v zrelih letih poročila in nadaljevala z aktivnim delom v slovenski skupnosti. Mira je večkrat prijela za pero in svoje prispevke objavljala v različnih časopisih. Ljubezen do rodne domovine, navdušenje ob razglasitvi samostojne države Slovenije in nenazadnje terapevtska pot ob izgubi obeh mož so jo vodili v pisanje spominov, ki so prerasli v bogato knjižno izdajo.

Mirini spomini so pretresljivo pričevanje časa, ki je zaznamoval mnoge Slovence med in po drugi svetovni vojni, hkrati pa je knjiga prijetno berljiva, saj so vanjo vtkana osebna doživetja avtorice, ki je na poti, polni izzivov izžarevala iskrenost in človeško toplino. Vsebina knjige odstira globino zrele žene, ki je bila kljub svoji milini in sočutnosti zmožna odločnih in pogumnih korakov.

Na voljo sta posnetka predstavitve knjige na SCNR (12. 9. 2023) in v Sodražici, 15. 9. 2023. (oba posnetka spodaj)

 Vabljeni k ogledu!

ŠCNR

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava