Odkrivanje čudes Namibije z Barbaro Vidmajer in Črtom Jakličem

2.12.2023 | 13:30

Odkrivanje čudes Namibije z Barbaro Vidmajer in Črtom Jakličem
Odkrivanje čudes Namibije z Barbaro Vidmajer in Črtom Jakličem
Odkrivanje čudes Namibije z Barbaro Vidmajer in Črtom Jakličem

Barbara Vidmajer in Črt Jaklič sta s slikovitim potopisom o Namibiji pritegnila številne obiskovalce. V polni šolski avli so ju z velikim zanimanjem poslušali od začetka do konca.

Na potopisnem predavanju o Namibiji smo bili očarani nad izjemnimi fotografijami in posnetki, ki sta jih v objektiv ujela novinarka Barbara Vidmajer in domačin Črt Jaklič.

Prigode, anekdote in pustolovščine s popotovanja sta opisovala tako doživeto, da smo vmes v mislih tudi sami odpotovali ... Z zgodbami sta naju pospremila tja daleč, kjer se peščene sipine dotikajo valovitega morja, kjer rjovejo mogočne zveri in sobivajo eksotične živali, kjer nedotaknjena narava skrbno čuva številna bogastva, ki ostajajo varno skrita že na milijone in milijone let.

Slikovita, zanimiva in živahna predstavitev odkrivanja čudes ene najlepših afriških dežel se je usidrala v spomin. Barbara in Črt sta vzpodbudila a radovednost in sta verjetno celo koga navdušila, da se bo nekdaj tudi sam odpravil na prečudovit jugozahod Afrike. Morda na podoben način kot onadva, ki sta v tandemu še z enim parom po Namibiji skupno prevozila 3400 kilometrov. Večinoma po divjem makadamu in v lastni režiji.

Obiskala sta Namib – najstarejšo puščavo na svetu, se vzpenjala po rdečih sipinah, spala pod zvezdnatim nebom v šotoru na strehi avtomobila. Deskala sta po pesku, kajakirala med tjulnji, ljubkovala surikate ter čisto od blizu opazovala leve, geparde, šakale, nosoroga, noje, zebre, žirafe, slone, hijene, raznovrstne antilope, flaminge in ostale pisane ptice. Posebno se jima je vtisnilo srečanje s plemenskimi ljudstvi Hindi in Bušmani, ki so ju očarali s preprostostjo in gostoljubnostjo. Več o njunih doživetjih si lahko ogledate TUKAJ.

V Namibiji sta se imela nepozabno in lepo, čeprav je bilo na trenutke tudi nevarno. Opisala sta nesrečo s porezano Črtovo dlanjo, ki jo je sredi ničesar zašil in mojstrsko operiral nemški kirurg, in bližnje snidenje z razjarjenim slonom. Uf, da ... doživeto je bilo. Njuni opisi, zgodbe in posnetki so ponudili bogat vpogled v raznolikost, nepredvidljivost in lepoto brezmejne afriške države. Dežele, kjer – kot pravita Barbara in Črt – "čas teče drugače – sploh, če je v neposredni bližini lev".

Čas včasih res teče drugače – enkrat (pre)hitro, drugič (pre)počasi – in v slednjem primeru je fino dolgčas hitro pregnati. Najbolje v brenčaški družbi in z veseljem sporočamo, da tudi v najbolj prazničnem mesecu pripravljamo pester program. V četrtek in petek, 21. in 22. decembra, bodo na Frati znova oživele jaslice, konec najbolj veselega meseca pa v Mirni Peči sledi veliko silvestrovanje s priljubljenimi Čuki. Na velikem odru bodo "pristali" v četrtek, tokrat zadnji v letu 2023. Velika "Zzzabava s Čuki" bo 28. decembra, pa praznične stojnice ter pijača in jedača bodo tudi.

Spremljajte nas na Facebook in Instagram profilu Četrtkova brenčanja v Mirni Peči in na spletni strani cetrtkova-brencanja.si ter se prijavite na mailing listo cetrtkova.brencanja@gmail.com, da boste resnično prvi izvedeli, kaj zanimivega vam spet pripravljamo.

Hvala in vedno dobrodošli,

Brenčači

Galerija

_zzmirnapec (1)
_zzmirnapec (10)
_zzmirnapec (11)
_zzmirnapec (12)
_zzmirnapec (13)
_zzmirnapec (14)
_zzmirnapec (15)
_zzmirnapec (16)
_zzmirnapec (17)
_zzmirnapec (18)
_zzmirnapec (19)
_zzmirnapec (2)
_zzmirnapec (20)
_zzmirnapec (21)
_zzmirnapec (22)
_zzmirnapec (23)
_zzmirnapec (3)
_zzmirnapec (4)
_zzmirnapec (5)
_zzmirnapec (6)
_zzmirnapec (7)
_zzmirnapec (8)
_zzmirnapec (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava