DL: Mirna zanimiva za investitorje - Nova stanovanja v Zapužah

26.12.2023 | 18:15

Začeli so komunalno urejati približno tri hektarje veliko območje v Zapužah, kjer je predvidenih 27 stanovanjskih hiš. (Foto: R. N.)

Začeli so komunalno urejati približno tri hektarje veliko območje v Zapužah, kjer je predvidenih 27 stanovanjskih hiš. (Foto: R. N.)

Začeli komunalno opremljati novo stanovanjsko cono Zapuže – Povpraševanja po nakupu parcel je veliko – V središču Mirne bo zrastel še en stanovanjski blok

Na Mirni so v zadnjih dveh letih zgradili štiri stanovanjske bloke, novi stanovanjski objekti pa bodo zrastli tudi v Zapužah, kjer so pred dnevi začeli komunalno opremljati približno tri hektare veliko območje, na katerem je predvidenih 27 hiš.

Blizu lokalne ceste, ki povezuje Mirno z Debencem, v neposredni bližini gozda, a hkrati blizu železniške postaje, trgovine in središča kraja, bo tako zraslo novo stanovanjsko naselje. Zemljišča so v lasti dveh zasebnikov in Kmetijske zadruge Trebnje - Krka, ki je pred leti v imenu vseh na občino naslovila pobudo za izdelavo podrobnega prostorskega načrta za to območje. Zainteresirani investitorji so tudi krili vse stroške priprave tega dokumenta, v začetku poletja pa so z občino podpisali pogodbo o komunalnem opremljanju nove stanovanjske cone v Zapužah. Dogovorili so se, da lastniki zemljišč sami uredijo vso potrebno komunalno infrastrukturo, ki jo bodo nato brezplačno predali občini, njihov vložek pa se bo upošteval pri obračunu komunalnega prispevka. »Gre za precej pogost način sodelovanja med zasebnimi investitorji in občino. S tem pa kupci parcel pridobijo to, da je v ceni parcele zajeta tudi cena oziroma plačilo komunalnega prispevka,« pravi direktor Kmetijske Zadruge Trebnje - Krka Stanko Tomšič.

Približno tretjina zemljišč v stanovanjski coni Zapuže je v njihovi lasti. Po besedah Tomšiča so parcele velike od 650 do 1.000 kvadratnih metrov, večina pa jih je že prodana. »Mi imamo tam 12 parcel, na voljo sta le še dve,« je povedal Tomšič.

»Povpraševanje je veliko. Lega je lepa, sončna, na mirnem kraju, dostopna. Do samega središča je 300 oz. 400 metrov, vse imajo pri roki: trgovino, lekarno, pošto, predvsem pa je to območje varen kot, ker zraven ni prometnih cest,« pa je dodal Jože Stare, ki je lastnik druge tretjine zemljišč. Preostala zemljišča so v lasti Janeza Kolenca.

Stanovanjska soseska Zapuže bo komunalno urejena do konca leta, da bodo lahko kupci parcel potem začeli tam graditi svoj novi dom.

Župan Dušan Skerbiš je vesel in ponosen, da je občina Mirna zanimiva za investitorje. »Če se kraj širi in razvija, smo še zanimivejši za trgovce. Upam, da bodo novi prebivalci pripeljali do tega, da se na Mirni odpre kakšna večja trgovina, da bomo dobili nazaj mesnico in druge storitve, ki jih občani pogrešajo,« je optimističen Skerbiš, ki v isti sapi dodaja, da bo v središču Mirne znani trebanjski podjetnik Mirko Kovačič zgradil še en stanovanjski blok, podjetje Japi Inženiring pa načrtuje gradnjo novih stanovanj v Sotli.

Na občini se zavedajo, da bo v naslednjih letih število prebivalcev še povečalo, kar posledično pomeni tudi več otrok v vrtcu in osnovni šoli. Zato tudi gradijo nov 8-oddelčni vrtec.

Članek je bil objavljen v novembrski tiskani številki Dolenjskega lista

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava