Dragatuš in Suhor - opomina na strašno preteklost

9.5.2024 | 12:00

Suhor

Suhor

Dragatuš

Dragatuš

V nedeljo, 5. maja, in v ponedeljek, 6. maja 2024, sta se v črnomaljski občini odvili dve spominski svečanosti, katerih smo se udeležili tudi člani Območnega združenja slovenskih častnikov Bela krajina v svečanih uniformah in s praporom združenja.

V nedeljo dopoldne smo se zbrali »na placu« v Dragatušu, kjer smo se spomnili, da je ravno tega dne minilo osemdeset let od bombardiranja te belokranjske vasi. Tu se je namreč takrat nahajal Glavni štab slovenske vojske, ki so ga nemški okupatorji nameravali uničiti. Vendar jim to ni uspelo, so pa uničili dotlej to lepo belokranjsko vas.

V programu prireditve sta nas nagovorila predsednik Sveta krajevne skupnosti Dragatuš in črnomaljski župan, dogajanje pa so slikovito popestrili dragatuški tamburaši in folkloristi ter učenci dragatuške osnovne šole.

V ponedeljek dopoldne pa je na Gornjem Suhorju pri Vinici potekala tradicionalna svečanost ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, ki se odvija pri spominskem obeležju blizu kraja, kjer je leta 1945 strmoglavilo sestreljeno britansko vojaško letalo. Obeležje je bilo postavljeno leta 2018, odtlej pa se pri njem vsako leto zberemo in spomnimo na dogajanje med II. svetovno vojno.

V ponedeljek se je v lepem vremenu na Gornjem Suhorju zbrala lepa množica Belokranjcev in gostov, s svojo prisotnostjo pa so nas počastili minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec, britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler in črnomaljski župan in črnomaljski župan Andrej Kavšek, vsi trije so nas tudi nagovorili. V svojih govorih so poudarili pomen zavezništva in prijateljstva in pomembnost prizadevanj za mir.

V priložnostnem kulturnem programu so nastopili dragatuški osnovnošolci, svoj pečat pa je dal orkester Slovenske vojske, ki se mu je pridružil tudi dudar Britanske vojske. Minister za obrambo in britanska veleposlanica sta ob spremljavi gardistov Slovenske vojske k obeležju položila venca.

Po svečanosti je sledilo prijateljsko druženje ob dobrotah, ki so jih pripravile gostoljubne domačinke.

Besedilo: Peter Golobič
Fotografije: Bojan Jakša, Hermina in Peter Golobič

Galerija

_zzDragatus in Suhor (01)
_zzDragatus in Suhor (02)
_zzDragatus in Suhor (03)
_zzDragatus in Suhor (04)
_zzDragatus in Suhor (05)
_zzDragatus in Suhor (06)
_zzDragatus in Suhor (07)
_zzDragatus in Suhor (08)
_zzDragatus_in_Suhor__10_
_zzDragatus_in_Suhor__11_
_zzDragatus_in_Suhor__12_
_zzDragatus_in_Suhor__13_
_zzDragatus_in_Suhor__14_
_zzDragatus_in_Suhor__15_
_zzDragatus_in_Suhor__16_
_zzDragatus_in_Suhor__17_
_zzDragatus_in_Suhor__18_
_zzDragatus_in_Suhor__19_
_zzDragatus_in_Suhor__20_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava