Kozjanski park pridobil Interrregov projekt za ohranjanje suhih travišč

10.5.2024 | 09:50

Suhi travnik

Suhi travnik

Trizoba kukavica

Trizoba kukavica

Zvezdnata kukavica

Zvezdnata kukavica

Pikastocvetna kukavica

Pikastocvetna kukavica

Muholiko mačje uho

Muholiko mačje uho

Kozjanski park se je uspešno prijavil na INTERREG projekt Slovenija-Hrvaška z akronimom CarEX – »V skrbi za suhe travnike pomembne za biotsko pestrost«.

Suhi travniki so eden izmed najbolj ogroženih življenjskih prostorov tako v Sloveniji, kot tudi v Evropi. Zato si v Kozjanskem parku prizadevamo za ohranjanje in varovanje le-teh. V sodelovanju v projektu CarEX bomo kot projektni partnerji na območju Nature 2000 Bohor raziskovali suhe travnike. Večjo pozornost bomo namenili kukavičevkam oz. divjim orhidejam in žuželkam. Vodilni partner projekta je Nacionalni inštitut za biologijo – NIB, sodelovali pa bomo tudi s hrvaškimi partnerji, ki bodo prav tako raziskovali travnike v zavarovanem območju Žumberak – Samoborsko gorje. Ostali partnerji v projektu so tako Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Hrvaška akademija znanosti in umetnosti – Zavod za ornitologijo in Hrvaški prirodoslovni muzej.

Raziskovali bomo živi svet suhih travnikov, saj je pomembno, da jih ohranimo, kajti predstavljajo enega najbolj pestrih življenjskih prostorov. Samo na enem kvadratnem metru lahko najdemo več kot 80 različnih rastlinskih in živalskih vrst. Med njimi so tudi številne ogrožene tako rastline, živali in glive. Ene izmed njih so kukavičevke ali divje orhideje, ki so v Sloveniji zavarovane z uredbo o prostoživečih rastlinskih vrstah, nekatere pa so uvrščene tudi na rdeči seznam ogroženih rastlinskih vrst. Na suhih travnikih na območju Nature 2000 Bohor, na Vetrniku lahko opazimo od kukavičevk: navadno kukavico, trizobo kukavico, zvezdnato kukavico, piramidasti pilovec, muholiko in čebeljeliko mačje uho, pikastocvetno kukavico, čeladasto kukavico, idr.

Če bi želeli videti pisan svet suhih travnikov, se nam lahko pridružite na pohodu na Vetrnik, ki bo 19. maja 2024. Odpravili se bomo ob 8.30 uri izpred občinske uprave Kozje na Županov breg, vrh Vetrnika. Med 10. in 12. uro pa se nam lahko pridružite le na travniku, kjer bomo skupaj poiskali različne vrste kukavičevk ter občudovali bogastvo suhih travnikov.

Tekst in foto:
Ema Jevšnik, Kozjanski park

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava