Spletni arhiv

Začetni datum: sreda, 6.12.2023

DL: Portret tedna - Marta Kelvišar
sre, 6.12.2023 (14:40) — Lokalno aktualno
Podgora je vas pri Prečni. Danes v vasi uradno živi 197 prebivalcev. Je nekaj posebnega, saj od tam prihajajo ljudje, ki znajo krepko preseči lokalne okvire. Iz Podgore je v svet odšel oziroma bolje rečeno stekel najboljši slovenski tekač na dolge proge vseh časov, Franci Červan, olimpijec, deseti v teku na deset kilometrov na olimpijskih igrah v Tokiu 1964. Iz Podgore se je v poslovni svet nekoliko pozneje podala Marta Kelvišar, direktorica podjetja Adria Dom, ki jo je združenje Manager pred dnevi razglasilo za menedžerko leta in jo s tem uvrstilo v krog najuglednejših slovenskih poslovnežev. Med drugim so člani tega elitnega kluba tudi predsednika uprave Krke Jože Colarič in pokojni Miloš Kovačič pa Metka Wachter iz Krke Kozmetike, Sonja Gole iz Adrie, Janez Škrabec iz Rika, Zoran Janković iz Mercatorja, Bruno Korelič iz Luke Koper pa Metod Dragonja iz Leka in še bi lahko naštevali. Imenitna družba.

Blažu v spomin; leto dni od tragedije na PP Krško
sre, 6.12.2023 (14:00) — Vaša zgodba
Pred enim letom (5.12.2022) se je v garderobi Policijske postaje Krško sprožila pištola, strel pa je bil usoden za komaj 25-letnega policista. Po nesreči ga je ustrelil njegov najboljši prijatelj.

DL: Pomisleki o smiselnosti dveh brvi
sre, 6.12.2023 (13:30) — Lokalno aktualno
Gospa iz Novega mesta se je oglasila v zvezi z novima brvema, ki ju ima prestolnica Dolenjske. Pohvalila je poimenovanje Štukljeve in Julijine brvi, o smiselnosti obeh pa se sprašuje. »Kot sem menila že ob novici, da ju bo mestna občina postavljala, zdaj ostajam pri istem: Štukljeva brv je smiselna in potrebna, kar dokazuje tudi »promet« po njej, Julijina pač ne. Ker sem upokojenka, ki skrbi za svoje zdravje, se veliko sprehajam in hodim naokrog. Vidim, da Julijina brv ni potrebna, saj sta v bližini dva mostova,« je dejala.

Martinu Golobu napovedala nebesa
sre, 6.12.2023 (13:00) — Lokalno aktualno
Prav prijetno se družita Manca Košir in Martin Golob. Ujameta se v pisateljskih podvigih, ljubezni do boga in tudi v spodbujanju drugih, da najdejo luč v sebi. Nekdaj priljubljena univerzitetna profesorica pa je tokrat duhovnika spravila skoraj do solz. Pa ne od žalosti, temveč od smeha. Samozavestno mu je povedala, da je njena zbirka srčnic orakelj, ki prerokuje prihodnost. Velela mu je, naj zamiži in preizkusi, kakšno bo sporočilo na strani, kjer se bo zaustavil njegov prst. Sprejel je izziv in na slepo odprl na strani 113. S to cifro bi lahko poklical policijo, vendar ni bilo potrebe, saj ga je v knjigi čakalo ogromno presenečenje. Na belem listu se je izpisal naslov Nebesa, kar se je zdelo kot čudež.

Recept: Čokoladne tortice na palčki s pomarančo in cimetom
sre, 6.12.2023 (12:30) — Lokalno aktualno
Ti cakepopsi, po naše tortice na palčki, so ena izmed najljubših sladic Deje Horvat. Pripravi jih za posebne priložnosti, tudi za praznike. »Kadar jih pripravljam sama, jih lahko res prilagodim svojemu okusu ali pa željam tistega, ki so mu namenjene,« pravi. S pomarančo in cimetom pa v tem obdobju leta tako ali tako ne moremo zgrešiti.

Društveno vandranje po Golovcu
sre, 6.12.2023 (12:10) — Vaša zgodba
Kar v navado je prišlo, da v DU Dolenjske Toplice razpišemo dva pohodniško obarvana izleta mesečno. Posebno, odkar nimamo več planinske skupine. Za drugi pohod posušam izbrati kaj zanimivega, malo dalj od našega konca, pa seveda dostopno večjemu številu udeležencem. Do izhodišča se lahko pripeljemo z vlakom in to naredi izlet še privlačnejši.

Na pot z Zvonetom Šerugo
sre, 6.12.2023 (11:45) — Vaša zgodba
Odzvali smo se vabilu Bralnega krožka slepih in slabovidnih Beremo tudi v temi. Članice krožka Beremo skupaj RIC Novo mesto smo se pridružile še mnogim, ki smo v Trdinovi dvorani Knjižnice Mirana Jarca pričakovali svetovnega potnika, novinarja, fotografa Zvoneta Šeruga z zadnjo knjigo Kilometri življenja.

Adventna stojnica
sre, 6.12.2023 (11:20) — Vaša zgodba
V soboto, 2. decembra dopoldne, tik pred adventom, so prostovoljke Župnijske Karitas Vavta vas postavile stojnico pred trgovino Mercator v Straži. Na stojnici so si lahko obiskovalci izbrali ročno izdelan unikatni venček za prostovoljni prispevek. Poleg venčkov so bili na stojnici še drugi ročno izdelani predmeti: voščilnice, angelčki, srčki, prtički, na kamenčkih narisane svečke. Stojnica je bila dobro založena, žal pa je bil obisk manjši zaradi dežja. Stojnico so postavile tudi pred cerkvijo po maši v soboto in nedeljo.

Dijaki zdravstveniki v Vojašnici Franca Uršiča
sre, 6.12.2023 (10:50) — Vaša zgodba
Dijaki zdravstveniki enega od četrtih letnikov Srednje zdravstvene in kemijske šole so obiskali Vojašnico Franca Uršiča v Novem mestu. Obisk dijakov zdravstvenikov poteka že nekaj let, pri čemer se seznanijo z dogodki v procesu osamosvajanja Republike Slovenije. Predstavitev je izvedel veteran in predstavnik OZSČ Novo mesto.

FOŠ: 2. mednarodna znanstvena konferenca SOCIAL 2023
sre, 6.12.2023 (10:20) — Vaša zgodba
Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu je dne 30. 11. in 1. 12. 2023 v sodelovanju z Univerzo uporabnih znanosti UCLL iz Belgije (UCLL University of Applied Science, Belgium), Fakulteto za industrijski inženiring v Novem mestu (Slovenija), Univerzo Kazimirja Velikega iz Poljske (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Poland), Univerzo v Buenos Airesu v Argentini (Universidad de Buenos Aires, Argentina, Nacionalno univerzo za izobraževanje na daljavo iz Španije (Universidad Nacional de Educacion a Distancia, Spain), Fakulteto za pravo in upravo, Univerze Nikolaja Kopernika iz Poljske (Faculty of Law and Administration, Nicolaus Copernicus University, Poland), Fakulteto za pravo in administracijo Univerze v Szczecinu na Poljskem (Faculty of Law and Administration of the University of Szczecin, Poland) in Univerzo Erasmus Rotterdam na Nizozemske (Erasmus Universiteit Rotterdam, Netherland), pod okriljem raziskovalnega centra za preučevanje sodobnih družbenih izzivov (RC SOCIAL) izvedla virtualno mednarodno znanstveno konferenco SOCIAL 2023 »Izzivi sodobnega sveta« z naslovom »Zaton demokracije in geopolitična trenja«.

Brestaniški zbor s pesmijo nazdravil življenju
sre, 6.12.2023 (09:50) — Vaša zgodba
Moški pevski zbor Svoboda Brestanica se je 1. decembra na gradu Rajhenburg predstavil z letnim koncertom Sloven'c Slovenca vabi, tokrat tudi z gosti Oktetom Jurij Dalmatin iz Boštanja.

OŠ Drska na obisku na Uršnih selih
sre, 6.12.2023 (09:20) — Vaša zgodba
Učenci 2. razredov OŠ Drska z učitelji smo v četrtek, 23. 11. 2023, prvič obiskali Dom krajanov na Uršnih selih. Z vlakom smo se odpeljali do postaje Birčna vas, kjer so nas pričakali trije člani Društva upokojencev ter nas varno pospremili do cilja. Pred Domom krajanov nas je pričakala nekdanja ravnateljica OŠ Drska Nevenka Kulovec.

Ste tudi vi za eno prešerno?
sre, 6.12.2023 (08:50) — Vaša zgodba
V nedeljo, 3. decembra 2023, smo v Kulturnem centru Janeza Trdine s prireditvijo STE TUDI VI ZA ENO PREŠERNO? obeležili vseslovenski neformalni praznik Ta veseli dan kulture. Na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna slavimo našo kulturo in umetnost ter njuno izjemno povezovalno vlogo skozi zgodovino slovenskega naroda. To je dan, ko se na stežaj odprejo vrata kulturnih hramov in mnogoštevilnim obiskovalcem ponudijo brezplačne prireditve.

Kegljači odigrali predkolo za Pokal Slovenije
sre, 6.12.2023 (08:20) — Vaša zgodba
V nedeljo so bile odigrane tekme predkola za Pokal Slovenije v kegljanju. Žreb je določil, da že v predkolu igrajo tri ekipe iz naše regije - Kočevje, Krka in Brežice, medtem ko je bila Bela krajina prosta.