DL: Ambasador cvička Franci Smrekar: ''Cviček je čudovit''

4.8.2023 | 14:10

Na zdravje, Franci Smrekar, novi ambasador cvička! (Foto: L. M.)

Na zdravje, Franci Smrekar, novi ambasador cvička! (Foto: L. M.)

28. ambasador cvička je letos postal Franci Smrekar iz Stare Bučke, dolgoletni član Društva vinogradnikov Škocjan, eden najuspešnejših dolenjskih pridelovalcev in promotorjev cvička in drugih vin, ki s svojim znanjem, z dobro voljo in s pozitivno energijo vsa leta povezuje ljudi.

Francija, ki je odraščal na manjši živinorejski kmetiji, je za vinogradništvo navdušil že oče France. Med prvimi pri nas, že v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, so se Smrekarjevi odločili za obnovo vinograda v vinski gorici Hrib, ki se dviga nad naseljem Stara Bučka. Franci, ki je ravno takrat na novomeški srednji kmetijski šoli pridobival novo znanje s kmetijskega in z vinogradniškega področja, je z veseljem pomagal.

OBNAVLJALI VINOGRADE

»Posekali smo bližnji gozd ob vinogradu in zasadili 1.250 trt z asortimajem za cviček. Stari vinograd smo obnovili nekaj let pozneje in tudi tam na strmem terenu uredili terase, da je bila obdelava strojna in zato lažja. Okoli leta 2000 smo dodaten vinograd pridobili še v dolini in dosadili modro frankinjo za cviček pa rumeni muškat, sivi pinot in laški rizling. Uspel nam je celo zanimiv poskus – letni nasad laškega rizlinga smo precepili v rumeni muškat in zdaj je to res vrhunski rumeni muškat, ki lepo rodi,« kot zanimivost pove Franci Smrekar.

Danes Smrekarjevi, pri katerih je nekoč deloval celo pušelšank (občasni vinotoč), obdelujejo 3.300 trsov – večino seveda za cviček. To ob ugodnih vremenskih razmerah ter skrbni obdelavi in negi pomeni okoli sedem tisoč litrov vina letno. Franci, ki se je vsa leta izobraževal in nadgrajeval svoje znanje ter še danes spremlja vse novosti in priporočila kletarske stroke, je hvaležen strokovnjakom iz KGZ Novo mesto, s katerimi odlično sodeluje, in domačemu škocjanskemu vinogradniškemu društvu, katerega član je skoraj od ustanovitve. Nič koliko predavanjem je prisluhnil, nič koliko ekskurzij se je udeležil. Vesel je, da se je društvo dobro razvilo in da je tudi z vinskim laboratorijem v veliko pomoč vinogradnikom, da pridelujejo vse boljšo vinsko kapljico.

VZOR VINOGRADNIKOM

Franci je kot upravnik zadružne enote KZ Krka in pozneje kot dolgoletni direktor zadružne enote kmetijstva, kot nosilec znanja in pobudnik razvoja kmetijstva, zagovornik kulture pitja in seveda kot dober vinogradnik vedno tudi druge spodbujal k obnovi vinogradov z zasaditvijo žlahtnih trt in ozaveščanju, kako potrebno se je izobraževati na tem področju. Danes skoraj ni več slabih vin.

Franci Smrekar, ki mu je Zadružna zveza Slovenije podelila posebno priznanje za trajen prispevek razvoja zadružništva na Slovenskem, je bil že dvakrat v vrhu za kralja cvička, je pa tudi prvak sortnih vin. Cviček naravnost obožuje in z veseljem si ga ob kosilu naroči tudi ob obisku kake gostilne na čisto drugem koncu Slovenije. »Cviček je bil že leta, tudi med obema vojnama, cenjen kot vino, a potem je dobil slabšalni prizvok, da je kisel. A postal je vino z nizko vsebnostjo alkohola, zelo gladek, prijeten, piten in nič več kisel. Cviček danes ceni vsa Slovenija,« pove ob najinem klepetu.

GOSTILI MARSIKOGA

Pa tudi drugod po svetu ga obožujejo, celo Smrekarjevega. Njihova družina, ki se ukvarja tudi s sadjarstvom in obdeluje dva tisoč sadik jablan, slovi kot zelo gostoljubna; v zidanici na Hribu, ki sta jo z ženo Mileno postavila nad vinogradom, se je veselilo že nič koliko prijateljev in gostov, pomembnih osebnosti iz domovine in tujine.

Gostili so razne politike, kulturnike, škofe, gospodarstvenike, vojaške atašeje iz Hrvaške, Kitajske, Rusije, potomce naših rojakov iz Amerike idr.; in vsi so pri njih spoznavali lepote naše dežele, po zaslugi pridne gospodinje Milene pa tudi kulinarične dobrote in hišne specialitete, pridelane na njihovi kmetiji, ter seveda najboljša Smrekarjeva vina, med drugim tudi cviček. Nihče ne odide praznih rok tudi domov.

POMAGA VSA DRUŽINA

A brez trdega dela ne gre. Novi ambasador cvička, ki je tudi član upravnega odbora Vinisa, v vinogradu rad opravlja vsa dela, ravno tako v kleti. K sreči mu pomaga vsa družina, od žene Milene do vseh treh otrok: hčerka Marjeta, magistra farmacije, pa Simona, profesorica matematike, ter sin Frenk, ki je nepogrešljiv tudi zaradi svojega strokovnega znanja, saj je doktor biotehnologije. Tudi najstarejša vnuka Max in Oscar že zelo rada pomagata dedku in očku pri vinogradniških in kletarskih opravilih, nedvomno pa bo kmalu tako tudi z najmlajšima vnukinjama Julijo in Sofijo.

Smrekarjev vinograd na Hribu je res vzorno urejen in zgled številnim gospodarjem našega območja; Franci je vesel, da letošnja letina dobro kaže.

»Presenečen sem nad nazivom ambasador cvička in čutim veliko odgovornost. Hvaležen sem upravnemu odboru DV Škocjan, ki me je predlagal, in vinogradniški zvezi za izvolitev,» pravi Franci Smrekar, ki je ogromno svojega časa, znanja in dela poklonil tudi gasilstvu. Vrsto let je škocjanskemu društvu tudi predsedoval, več mandatov pa je bil tudi občinski svetnik.

Članek je bil objavljen v tiskani številki Dolenjskega lista

Lidija Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava